Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ

Επιστολή Αναγνώστη
  
 "Το Σύνταγμα εξουσιοδοτεί την νομοθετική εξουσία να προβλέψει με νόμο  το εκλογικό σύστημα (αναλογικό ή πλειοψηφικό), τον καθορισμό των εκλογικών περιφερειών και τον τρόπο κατανομής των εδρών 
Ο ισχύον εκλογικός νόμος είναι ο νόμος Σκανδαλίδη 3231/2004 όπως τροποποιήθηκε από τους νόμους Παυλόπουλου 3434/2006 και 3636/2008 και κωδικοποιήθηκε μαζί με άλλες εκλογικές διατάξεις στο Προεδρικό Διάταγμα 12/2012.

   Το σύνταγμα στο άρθρο 52 ορίζει ότι «η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργιών της πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση».
  Αυτά επί της αρχής, γιατί επί της ουσίας τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το δικαίωμα της ψήφου είναι υποχρεωτικό, σύμφωνα με το σύνταγμα, όμως μεγάλο μέρος των πολιτών συνειδητά επιλέγει την αποχή εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.
    Αυτή η πολιτική πράξη ενώ θα έπρεπε να προβληματίζει και να είναι αιτία μέτρων που θα βελτίωναν την ποιότητα της Δημοκρατίας δυστυχώς χρησιμοποιείται για την επικράτηση του δικομματισμού, όπως έδειξαν και οι τελευταίες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Το αυτονόητο στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία ότι δηλαδή η σύνθεση της Βουλής πρέπει να εκφράζει το εκλογικό σώμα καταπατείται βάναυσα από το εκλογικό νόμο. Η επιλογή του ακύρου ή λευκού ψηφοδέλτιου ουδόλως επηρεάζει το αποτέλεσμα, αφού στη κατανομή των εδρών υπολογίζονται μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια.
     Το πλεονέκτημα της χαριστικής προσφοράς 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, το οποίο μάλιστα δεν δίνεται σε συνασπισμό κομμάτων, είναι η μεγαλύτερη παραχάραξη της αντιπροσωπευτικότητας της Βουλής.
   Τέλος, η υπέρβαση του ορίου του 3% σε ένα κόμμα για να εκλέξει βουλευτή περιορίζει όχι μόνο την αντιπροσωπευτικότητα αλλά και την ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης."

Δεν υπάρχουν σχόλια: