Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΡΚΕΛ ..Συνέχεια


Mία εβδομάδα μετά την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα. Η πόλη έχει βρει τους γνώριμους γι’ αυτήν ρυθμούς που συμπυκνώνονται σε μια γενικευμένη μουντάδα. Δεν είναι μόνο το φθινόπωρο που δηλώνει την παρουσία του. Είναι και η γενικότερη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό, απόρροια της βαθειάς οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης όμως, που όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα, δεν έχει μόνο οικονομικά χαρακτηριστικά. Δεν αφορά μόνο στην τσέπη μας, αλλά και στην ψυχοσύνθεσή μας. Τα άδεια ταμεία, ανέδειξαν και μια γυμνή κοινωνία. Χωρίς σταθερές, ανερμάτιστη, να λατρεύει τον λαϊκισμό, ν’ αναζητά νέους ηγέτες που θα τις χαϊδέψουν τ’ αυτιά, να αναδεικνύει ένα τραγικό έλλειμμα αισθητικής, να είναι έτοιμη να κανιβαλίσει, να αποδεικνύει πως έχει ελάχιστες ανοχές στο διαφορετικό...

Δεν αναφέρομαι σε όσους δήλωσαν την αντίθεσή τους στην παρουσία της Μέρκελ στην Αθήνα. Ίσα-ίσα, θεωρώ πως οι 80 ή 10.000 άνθρωποι που αντέδρασαν έμπρακτα στην γερμανική πολιτική, ήταν μάλλον λίγοι για μια χώρα με 1,5 εκατομμύριο ανέργους και πολλούς περισσότερους απελπισμένους. Αναφέρομαι στην έλλειψη αυτογνωσίας, στην απουσία ταξικής ή πολιτικής συνείδησης, στην ανάγκη ν’ ανακαλύψουμε έναν εχθρό για να του φορτώσουμε τα δικά μας λάθη, στην ευκολία με την οποία λαϊκίζουμε αρκεί αυτό να μας απενοχοποιεί.

Στα χρόνια του μνημονίου, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ερμήνευσε μ’ έναν δικό του τρόπο τα αίτια της κρίσης και μετακινήθηκε σε τάσεις μάλλον πρωτόγνωρες. Τουλάχιστον γι αυτή τη χώρα. Περίσσιος εθνικισμός, λαϊκισμός και ρατσισμός. Νομίζω πως προϋπήρχαν όλα αυτά. Απλά ήταν κρυμμένα καλά κάτω από το χαλί. Κρυμμένα πίσω από μια ψεύτικη ευδαιμονία που έδινε το δανεικό χρήμα. Και τώρα, που το τελευταίο δεν υπάρχει βγήκαν μπροστά, αποκαλύφθηκαν. Και η επίσκεψη της Μέρκελ, ήρθε να το επιβεβαιώσει.

Δεν είναι μόνο οι γραφικότητες του Καμένου που ζήτησε την ημέρα της επίσκεψης ν’ ανεβάσουμε τις ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια μας για "ν αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα"! Δεν είναι μόνο οι χυδαιότητες του βουλευτή του Π. Χαϊκάλη με την φωτογραφία ενός δεμένου φαλλού που θ απελευθερωθεί για να υποδεχθεί την Μέρκελ! Αλλά και οι αναφορές υποτίθεται εμπνευσμένων ανθρώπων από τον χώρο της τέχνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο συνθέτης Κραουνάκης ο οποίος αφού είδε τον εαυτό του ως συνεχιστή του Αισχύλου, του Αριστοφάνη και του Καβάφη απευθυνόμενος στην γερμανίδα καγκελάριο είπε " Μας χρωστάτε μωρή μουλαροζαργάνα, δεν χρωστάμε. Αν δεν ήταν οι Έλληνες, Μερκέλα μου, θα ΄σουν... καπάκι μπίρας"! Αξεπέραστο επιχείρημα, κορυφαίου πολιτικού επιπέδου, προϊόν βαθιάς ταξικής ανάλυσης από έναν άνθρωπο του πνευματικού χώρου...

Και αν οι ...πνευματικοί άνθρωποι αυτού του τόπου, έτσι ερμηνεύουν και σαρκάζουν τα γεγονότα, τότε γιατί να μην οργιάσουν οι φαντασιώσεις των υπολοίπων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ημέρα της επίσκεψης ήταν αποκαλυπτικά.

"Ο Χίτλερ ξανά πάτησε τα ιερά χώματα της ένδοξης Ελλάδας. Τον υποδέχτηκε ο Τσολάκογλου", έγραψε ένας που προφανώς νοιώθει ...αριστερός. Μάλλον θα έπρεπε ν’ ακούσει την απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Αριστερού κόμματος, που βρισκόταν πλάι στον Αλ.Τσίπρα, όταν ρωτήθηκε από το γερμανικό κανάλι NTV για τους διαδηλωτές που παρουσιάζουν την Μέρκελ ως ναζί: "Αυτό είναι απαράδεκτο. Οξύμωρο, τουλάχιστον σε μια χώρα, που στις προηγούμενες εκλογές, πολλοί ψηφοφόροι έδωσαν την ψήφο τους στο ναζιστικό κόμμα της Χ.Α."

Ένας άλλος χρήστης του διαδικτύου, προφανώς θα ένοιωσε ικανοποιημένος από τον εαυτό του αφού αυτό που έγραψε στο facebook κέρδισε απίστευτα πολλά like "Ξένος ηγέτης που δεν επισκέπτεται την Ακρόπολη είναι βάρβαρος!!! Έκτος κι αν το έκτρωμα φοβάται μια πιθανή συνάντηση με τον Μανώλη Γλέζο!!!" Τα θαυμαστικά δικά του, η απορία δική μας...

Τα παραδείγματα πολλά. Μέχρι και ...Αριστοφανικό θεώρησαν κάποιοι το θέαμα κάποιων τύπων ντυμένων ναζί μέσα σ ένα τζιπ ή εκείνου του τύπου που έτρεχε γυμνός στον κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Τα επαινετικά σχόλια για τον τελευταίο πολλά. Τα περισσότερα αναφερόντουσαν στην "μαγκιά του Έλληνα που τα έδειξε στην Μέρκελ, η οποία θα μάθει τώρα πόσο άντρες είμαστε". Φαντάζομαι πόση απογοήτευση θα ένοιωθαν, όταν έμαθαν πως ο γυμνός άντρας δεν ήταν Έλληνας, αλλά Αμερικάνος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: