Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

O ρόλος ορισμένων τοπικών ΜΜΕ στην υπηρεσία του ατομικού συμφέροντος

Ξένη δημοσίευση. ( Τα στοιχεία του υπογράφοντα  το κείμενο είναι στη διάθεση μας ) 

 "Κύριε διαχειριστές.

     Διαβάζω τα τελευταία  10 χρόνια τουλάχιστον, τα δημοσιεύματα συγκεκριμένου τοπικού εκδότη.

 Πρόκειται για μία πολύ οργανωμένη επιχείρηση κατασκευής συνειδήσεων, της οποίας το μέγεθος είναι τέτοιο, ώστε να θεωρείται ως ωμή παρέμβαση στη λειτουργία του ίδιου του πολιτικού συστήματος. ( Έχει περιγραφεί εύστοχα από ανακοίνωση του κ. Μπέζα στο παρελθόν.)

Για την επιτυχία των στόχων του χρησιμοποιεί τα παρακάτω εργαλεία.  

1.    Τη δημιουργία εντυπώσεων με τα δημοσιεύματά του, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία , τον φόβο και την απόγνωση δικαιολογημένη ή μη  των πολιτών.

   Σε αυτό τον τομέα υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος που δεν έχετε περιγράψει.
Είναι η δημιουργία  μιας γενικής πολιτικής κατάπτωσης, που αλλοτριώνει τις συνειδήσεις των πολιτών ( όσων τουλάχιστον τις διαβάζουν ) με αποτέλεσμα  την αποξένωση, την αδιαφορία, την έλλειψη κοινωνικής συμμετοχής  και εν τέλει, όσα συμβαίνουν γύρω μας να  φαίνονται και να αποτελούν  κάτι «ξένο» προς εμάς. Η γενική ισοπέδωση δίνει « βήμα» στις δήθεν καταγγελτικές  φωνές, που αποτελούν μέρος του προβλήματος, γιατί απλούστατα δεν επιλύουν ποτέ το πρόβλημα.
Ένα παράδειγμα. Καταγγέλει τη σώρευση σκουπιδιών έξω από τους κάδους και την «αναλγησία» των αρχών, χωρίς  κάνουμε καμία αναφορά στην ευθύνη των πολιτών για την ώρα ρίψης τους, τον όγκο, τη συσκευασία, την πληρότητα των κάδων κλπ
 
2. Τα  «πληρωμένα δημοσιεύματα», η  ευμενής παρουσίαση προσώπων, η επιλεκτική αρθρογραφία, «η μετάθεση του σημαντικού»  και  τα  καθ’  υπαγόρευση σχόλια, με σκοπό τη δημιουργία σύγχυσης στους πολίτες, που είναι φυσικό να αναμασούν το «εύπεπτο» και ακούσια να γίνονται κοινωνοί μιας «κενής»  δημοσιογραφίας.  

3. Τα  ανακριβή ρεπορτάζ και οι  μισές αλήθειες:   Είναι πρωταθλητής στη δημιουργία  ρεπορτάζ  με  θέματα και πληροφορίες από ανύπαρκτες πηγές.  Αυτό  πηγάζει από την εντύπωση που έχει δημιουργήσει ο ίδιος για το πρόσωπό του και τη δήθεν οξυδέρκειά του.  Τον προδίδουν όμως τα ίδια του τα κείμενα (;), τα πιστεύω του και η στάση του όλα αυτά τα χρόνια. Κύρια όμως τον “φανερώνουν” οι σκοποί του, οποίοι δεν παρέκλιναν ποτέ από το ατομικό συμφέρον, το οποίο  αποτελεί το μοναδικό κίνητρό του.   

   Συμπέρασμα μου είναι, πως η ενασχόληση του Blog σας με αυτή τη δημοσιογραφία δεν βοηθά κανέναν.  Μόνο ως μέσο διασκέδασης και τη δημιουργία Jokes αξίζει να ασχολείται  κάποιος, που ομολογουμένως τα κείμενα προσφέρονται..
Σας  εύχομαι καλή προσπάθεια  και καλή συνέχεια…"


Δημοσιογραφία είναι να σέβεσαι την αλήθεια του άλλου.

Ευχαριστούμε τον αναγνώστη για τις εύστοχες παρατηρήσεις του. Μερικές φορές όντως από αγανάκτηση και μόνο, γινόμαστε μονοδιάστατοι. Μας θυμώνει ο ρόλος του και κυρίως ο τρόπος του.
Υποσχόμαστε πως θα είμαστε πιο προσεκτικοί στο μέλλον, αν είναι να προσφέρουμε και την ύστατη υπηρεσία στον τόπο που ζούμε.
   


Δεν υπάρχουν σχόλια: